ΒΑΡΚΑΔΑ

Η βαρκάδα ξεκινάει από την αποβάθρα του χωριού ψαράδες κατευθυνόμαστε δυτικά μέσα στον κόλπο του χωριού όπου σε λίγα μόλις λεπτά θα κάνουμε την πρώτη μας στάση για να αντικρίσουμε την πρώτη βραχογραφία της Παναγίας των Βλαχερνών η οποία σώζεται από το 1455,

Συνεχίζουμε διασχίζοντας την παράλια και λίγο πιο πέρα από την πρώτη μας στάση σώζετε άλλη μια βραχογραφία της Παναγίας δεξιοκρατούσα - γλυκοφιλούσα που σώζεται από το 1373 εδώ θα παρατηρήσουμε και ένα μικρό ασκητήριο.(κελιά μοναχών)

Συνεχίζουμε την βαρκάδα έξω από τον κόλπο των ψαράδων και κάνουμε την τρίτη στάση μας αφού αντικρίζουμε όλη την θέα τις Μεγάλης Πρέσπας καθώς βρισκόμαστε στο σημείο απ' όπου φαίνεται όλη η λίμνη και οι γειτονικές χώρες.(Σκόπια - Αλβανία)

Το ασκηταριό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είναι το πρώτο που συναντούμε αμέσως μετά την στάση μας έξω από τον κόλπο των ψαράδων. Το ασκηταριό αυτό είναι το παλαιότερό που σώζεται καθώς ανάγεται στον 13ο αιώνα. Στον μυχό μιας μικρής παραλίας και μέσα στο βράχο σώζεται μικρός, πετρόχτιστος , μονόχωρος και καμαροσκέπαστος ναός. Βόρεια από αυτόν υπάρχουν ίχνη από κελιά μοναχών.

Ακολουθεί το καλύτερα διατηρημένο ασκηταριό της Παναγιάς της Ελεούσας (1409) Βρίσκεται σε μια μεγάλη παραλία, ψηλά μέσα σ' ένα βαθύ σπήλαιο με σχεδόν κάθετους βράχους. Εδώ είναι και η τελευταία μας στάση στην οποία οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν το ασκηταριό για να νιώσουν το δέος και την απαράμιλλη ομορφιά του.