ΒΑΡΚΑΔΑ

Βαρκάδα - Ξενάγηση


Η Βαρκάδα ξεκινάει από την αποβάθρα του οικισμού Ψαράδες, με ταχύπλοο σκάφος τελευταίας τεχνολογίας. Kατά την έξοδο από τον κόλπο των Ψαράδων κάνουμε τις πρώτες δυο στάσεις για να δούμε τις τοιχογραφίες τις Παναγιάς που σώζονται από τον 14ο αιώνα ,Παρατηρούμε και Ίχνη από λιθοκατασκευές ή λαξεύσεις στους απροσπέλαστους από την ξηρά βράχους.

Συνεχίζουμε την βαρκάδα έξω από τον κόλπο των Ψαράδων και βρισκόμαστε στο βαθύτερο σημείο της λίμνης όπου και κάνουμε την 3η στάση καθώς αντικρίζουμε όλη την θέα τις Μεγάλης Πρέσπας, Σε αυτό το Σημείο θα δούμε το σημείο του τριεθνές καθώς και τα όρια των Συνόρων μέσα στην Λίμνη.

Το ασκηταριό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είναι το πρώτο που συναντούμε αμέσως μετά την στάση μας στο βαθύτερο σημείο τις λίμνης!Στον μυχό μιας μικρής παραλίας και μέσα στο βράχο σώζεται μικρός, πετρόχτιστος, μονόχωρος και καμαροσκέπαστος ναός, είναι από τα παλιότερα ασκητήρια τις περιοχής και χρονολογείτε από τον 13ο αιώνα.

Ακολουθεί το καλύτερα διατηρημένο ασκηταριό της Παναγιάς της Ελεούσας. Βρίσκεται σε μια μικρή παραλία, ψηλά, μέσα σ' ένα βαθύ σπήλαιο με σχεδόν κάθετους βράχους. Εδώ υπάρχει αποβάθρα στην όποια κάνουμε στάση και ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να κατέβει και να επισκεφτεί το ασκητήριο.